Wat is SEO?

SEO staat voor "search engine optimization", oftewel zoekmachine optimalisatie. Een belangrijk onderdeel van je website.

Deel deze post!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Wat is SEO en waarom is het zo belangrijk?

Door SEO op de juiste manier toe te passen kun je zoekmachines zoals Google een duidelijk beeld geven waar elke pagina op je website over gaat. Als een zoekmachine dit moet bepalen aan de hand van de tekst op de website bestaat er een kans dat het niet goed wordt ingeschat, of dat belangrijke elementen niet genoeg worden weergegeven in de zoekresultaten. Waarom dat belangrijk is lees je hieronder.

Inhoudsopageve

  1. Wat is SEO
  2. Waarom is SEO belangrijk voor een website?
  3. Waarom niet met SEA op de eerste pagina komen?
  4. De voordelen van SEO
  5. Belangrijk om te weten – Over SEO
  6. Uitleg verschillende termen

Wat is SEO?

SEO staat voor search engine optimization, oftewel, zoekmachine optimalisatie. Dit houd in dat je met goede SEO ervoor zorgt dat een pagina op een website optimaal te “lezen” is voor zoekmachines. Het woord lezen staat tussen aanhalingstekens omdat het niet alleen met de content die op de pagina staat te maken heeft, technisch zijn namelijk tal van mogelijkheden om de positie in de zoekresultaten te verbeteren. Google houd rekening met meer dan 200 factoren om de positie van een website in de zoekresultaten te bepalen. Die factoren variëren van hoe je website URL is opgebouwd tot de metadata achter een afbeelding.

Kortgezegd is SEO de bepalende factor om te bepalen hoe hoog een website in de zoekresultaten komt te staan. Met een goed opgebouwd SEO plan kan de positie van een website verbeterd worden.

Door SEO op de juiste manier toe te passen kun je zoekmachines zoals Google een duidelijk beeld geven waar elke pagina op je website over gaat. Als een zoekmachine dit moet bepalen aan de hand van de tekst op de website bestaat er een kans dat het niet goed word ingeschat of belangrijke elementen niet genoeg worden weergegeven in de zoekresultaten. Waarom dat belangrijk is lees je hieronder.

Waarom is SEO belangrijk voor een website?

Voor het grootste deel van alle zoekopdrachten die worden ingevoerd in Google word niet verder gekeken dan de resultaten op de eerste pagina. Uit onderzoek blijkt zelfs dat de CTR ( click trough rate ) vanaf de 2e pagina zelfs onder de 3% ligt terwijl dit op de eerste pagina tussen de 32 en 10% is voor de eerste 5 resultaten. Dat betekent dus dat resultaten op de eerste pagina ongeveer 3 tot 10x zoveel aangeklikt worden dan die op de 2e pagina. Met deze statistieken word het belang van SEO snel duidelijk. Als een website op de eerste pagina in de zoekresultaten staat is er dus een 3x grotere kans dat mensen/klanten op een website komen en daarna over gaan tot een aankoop.

Bron: backlinko.com/google-ctr-stats

Waarom niet met SEA op de eerste pagina komen?

SEA, of search engine advertising ( zoekmachine adverteren ) is de betaalde variant om op de eerste pagina te komen. Je maakt een advertentie aan, stelt een bedrag per dag in en je advertentie staat meteen op de eerste pagina, met een icoontje ervoor dat het een advertentie betreft. Het voordeel hiervan is dat je direct op de eerste pagina staat. De nadelen? Je moet dagelijks betalen voor een advertentie, zodra je de advertentie stopt verdwijn je ook meteen van de eerste pagina, en de CTR van SEA is lager dan voor SEO.

De voordelen van SEO

  • Een goed uitgewerkt en ingesteld SEO plan kan voor een lange tijd betere resultaten bereiken en voor minder geld dan SEA.
  • Resultaten die met SEO behaald zijn blijven langer staan. Je hoeft niet dagelijks de statistieken te bekijken of er geld in te steken.
  • De CTR van SEO is hoger dan die van SEA, wat zich uiteindelijk vertaald in meer waar voor je geld. Voor SEA ligt de CTR op ongeveer 3% tegenover ten minste 10% van een SEO zoekresultaat.

Belangrijk om te weten – Over SEO

Er zijn tal van marketing bedrijven die adverteren met een gegarandeerde positie op pagina 1. Google waarschuwt voor deze bedrijven omdat er nooit gegarandeerd kan worden dat een website op de eerste pagina komt. Waarom niet? Omdat de zoekmachine uiteindelijk bepaalt hoe een website word gewaardeerd en op welke pagina die getoond word. Hoe goed je de SEO ook aanpakt, de zoekresultaten zijn altijd in beweging en zoekopdrachten veranderen. Daarom raden wij altijd aan om elke 3 maanden een nieuwe SEO analyse te doen om zo de verworven positie zo goed mogelijk te behouden.

SEO heeft tijd nodig om een positie in de zoekresultaten te verbeteren. Staat je website vandaag nog niet tussen de resultaten op de eerste pagina dan kan dat morgen wel zo zijn. Doordat de positie afhangt van zoveel verschillende factoren heeft een zoekmachine ook tijd nodig om uit te vinden hoe relevant een website is bij de zoekopdracht.

Legenda:

SEO ( Search Engine Optimization )

Alle mogelijke handelingen die ervoor zorgen dat een website beter presteert en hoger plaatst in een zoekmachine.

Content

Alle tekst, afbeeldingen, video’s etc die op een website staan noemen we ook wel content. Het is de inhoud van de website.

Metadata

Metadata geeft informatie over de data zelf. Klinkt ingewikkeld maar het is makkelijker dan je denkt. De titel van een foto is metadata. Je kan aan de titel al zien waar de foto over gaat zonder dat je de foto hoeft te bekijken. Andere metadata kunnen bijvoorbeeld de datum waarop de foto genomen is of de grootte van een foto zijn. Metadata word voornamelijk gebruikt door zoekmachines om bijvoorbeeld foto’s of video’s te identificeren.

Download ons
gratis ebook...

…en kom erachter hoe je met deze 16 tips meer omzet zal gaan maken, zonder ook maar 1 euro te investeren! Too good to be true? Echt niet!

Meer om te lezen

Website Onderhoud

WordPress Website Onderhoud

Het up-to-date houden van je Wordpress website door middel van regelmatig onderhoud plegen is niet ingewikkeld, maar wel belangrijk.

Website

One-Page Websites

Een “one-page website” ook wel “one-pager” of “single page website” is een website die bestaat uit 1 lange pagina waarop alle informatie (content) wordt geplaatst.

Download ons
gratis ebook...

…en kom erachter hoe je met deze 16 tips meer omzet zal gaan maken, zonder ook maar 1 euro te investeren! Too good to be true? Echt niet!

Cookie erbij?

Onze website gebruikt cookies voor verschillende functionaliteiten en het uitlezen van statistieken. Op geen enkele manier verzamelen we gepersonaliseerde informatie of slaan we privacygevoelige informatie op zonder vooraf uitdrukkelijk toestemming te vragen.